Marqués de Valdueza Extra Vierge olijfolie Lees meer
De familie Álvarez de Toledo is eigenaar van het landgoed Perales en produceert al meer dan 500 jaar olijfolie.
Ongeveer 35 jaar geleden startte het huidige Marqués de Valdueza een ambitieus moderniseringsproces en begon de oude olijfbomen te vervangen door de variëteiten Arbequina, Hojiblanca, Picual en Morisca. Deze laatste variëteit wordt slechts in een klein gebied van Extremadura geteeld. Het is een olijf met een lage opbrengst die duur is in gebruik, maar een bron is van een zachte, aanhoudende smaak die de mond vult als je hem proeft.
De molen, ingehuldigd in november 2004, werd gebouwd op de plaats van een 150 jaar oude molen, die zelf werd gebouwd in een olieproducerend gebied dat de Romeinen 2000 jaar geleden bezetten. Het land dat nu het landgoed Marqués de Valdueza vormt, levert al twee millennia onafgebroken olijfolie die door Caesars, sultans en koningen werd begeerd. Innovatie en onderzoek zijn een constante op het landgoed, zowel op het gebied van de landbouwtechnieken, die zeer respectvol zijn voor het milieu, als op het gebied van de systemen voor het oogsten en extraheren van het olijvensap in de molen. Toen de nieuwe molen in 2004 werd voltooid, werd deze door nationale en internationale media beschouwd als een van de modernste van Europa.
Door de absolute controle over de velden en de oliemolen kunnen de familie en hun team alle noodzakelijke stappen ondernemen om de uitmuntendheid na te streven die wordt gezocht en erkend door gastronomische critici, chef-koks en klanten in de meer dan 30 landen waar ze hun extra vergine olijfolie verkopen. .
De oogst begint meestal begin november. De olijven zijn op het optimale moment van rijpheid om een sap te verkrijgen met de uitgesproken, zuivere, complexe en vooral zeer evenwichtige smaak die kenmerkend is voor de extra vierge olijfolie van MARQUES DE VALDUEZA.
Lentegeurende olie met uitstekende kruidachtige groene tonen die een groene, fruitige olijf met een middelhoge intensiteit presenteert.
Complexe neus met hints van groene amandel, brem, lichte tonen van groene tomaat en een diepe geur van wilde planten die culmineert in lichte fruittonen.
Smaak en Geur
Met een diepe persoonlijkheid in de mond, is hij eerst zacht en verrast vervolgens met een lichte bitterheid die leidt tot een iets intensere kruidigheid, waardoor een prachtige balans ontstaat. Kruidachtige platen overheersen met houttonen, richting amandel en groene banaan.
Samensmelting van aroma's/smaken geleverd door de 4 geweldige variëteiten (Hojiblanca, Arbequina, Picula en Morisca) die hun profiel lenen voor de creatie van dit product.
Leuke anekdote :
De Markies Fadrique Álvarez de Toledo y Argüelles (zie foto), eigenaar van het landgoed, is een rechtstreekse nazaat van de Hertog van Alva en vernoemd naar diens zoon.
Tijdens een ontmoeting tussen Nico van Donkelaar van De Olijfolie Shop en de Markies raakte hij tijdens het voorstellen al geïrriteerd. In zijn agenda stond abusievelijk een afspraak met iemand uit Poland en niet uit Holland. Afspraken met Hollanders hadden volgens hem immers geen zin. Hi was ervan overtuigd dat Nederlanders en Belgen zijn olijfolie niet wilden gebruiken omdat zijn voorvader nog wel eens een kop liet rollen op de Grote Markt van Brussel en hij het leven van 'onze' Willem van Oranje behoorlijk zuur maakte. Uiteindelijk kan Nico hem overtuigen dat we het niet zo duister zien. Zeker niet na 1 april 1572 toen zijn voorvader Den Briel verloor aan de watergeuzen.....
Inhoud | 500ml |
Land van herkomst | Spanje |